TRISTESA vs. DEPRESSIÓ

  RÀDIO  




Un nou programa amb els companys de Salut Exprés, a Ràdio Argentona. Estrenem la 13a temporada de l'espai de salut presentat pel cardiòleg Joan Batlle i Albert Palaudaries. En directe, els dimarts a les 12h i en redifusió.

Es calcula entre un 8% i un 16% de les persones tindran Depressió al llarg de la seva vida. La depressió es considera la 2a causa de discapacitat al món.

Per què no es tracta tothom davant la depressió?

  • Desconeixement.

  • No gosar.

  • No poder.

L'entorn no afavoreix gaire a l'estat d'ànim, en especial actualment. Estem com a observadors de notícies molt greus. enlloc de veure solucions, veiem que les situacions s'agreugen més. No hi ha una voluntat de buscar solucions.

Tot sopant, veus les notícies i veus imatges d'una crueldat extrema. Això destrueix. Això diàriament ens entristeix. D'altra banda, també et fa pensar que ets un privilegiat. Però és realment colpidor veure aquestes imatges sense filtre.

Pensem: si ens passés a nosaltres, com ho afrontaríem??

I després vénen els pensaments sobre les conseqüències globals: no s'aposta per la vida. s'aposta per la destrucció, la mort, l'economia...

Què és la depressió?

La depressió és un trastornmental, el què passa és que s'ha banalitzat molt. Col·loquialment diem "estic deprimit" quan el què ens passa és que estem tristos. Realment, és un trastorn mental que, com tots, té diferents graus: lleu, moderat i greu.

Cal diferenciar-ho de sentir-se trist, que és un estat emocional.

Com distingim estar trist d'estar deprimit?

  • Tristesa: sentiment, desmotivació... però no afecta a les àrees de la teva vida. Tu pots anar a treballar, relacionar-te encara que en notis desganat...

  • Depressió: s'acompanya d'apatia, sentiments negatius... i comporta que canviïs la teva atitud envers la vida. Ara també es valora el grau d'autonomia i funcionalitat, és a dir, com t'afecta al teu dia a dia.

Estar trist no compleix tots els criteris de depressió. 

En primer lloc, existeix la depressió reactiva o adaptativa. Quan hi ha una pèrdua d'algú estimat, un acomiadament, un accident... a conseqüència d'un fet adaptes el teu estat d'ànim. Pot ser puntual o pots acabar tenint una depressió si es manté en el temps.

Els símptomes de la depressió que es mantenen en el temps són:

  • Tristesa

  • Ganes de plorar

  • Cansament

  • Apatia

  • Anedònia: dificultats per gaudir del què abans gaudies

Exemple d'anedònia: no tinc ganes de sortir, de parlar, de comprar-me alguna cosa

El temps que pot mantenir-se la tristesa o una fase de depressió adaptativa és de 3 a 6 mesos. Passat aquest llindar, cal buscar ajuda professional, ja que estem entrant en una depressió. Els símptomes s'han cronificat.

El trastorn depressiu, quan aquesta depressió adaptativa s'allarga en el temps, un sol no se'n surt de les dificultat que està vivint

Per últim tenim la depressió endògena, on hi ha predisposició genètica.

Comentarios