RÀDIO
El tema que vam posar sobre la taula va ser el dol perinatal, és a dir, bebès que moren dins el ventre matern o pocs dies després d'haver nascut. Aquesta situació es porta gairebé sempre en silenci.
- Es defineix la mort gestacional com a tota mort que es dón durant l'embaràs, la dona que no arriba a parit.
- En canvi, la mort perinatal és aquella que transcorre entre les 20 setmanes de l'embaràs fins el mes de vida.
- Per últim, la mort neonatal seria la que, una vegada el nadó neix, mor durant el primer mes de vida.
- la personalitat de cadascú
- com era la relació de parella
- les expectatives que hi havia en aquest projecte de vida
De quina manera poden ajudar la família i els amics?
Només cal SER I ESTAR, EN COS I ÀNIMA. Fent costat s'ajuda a que el dolor, la ràbia... vagin minvant i sent substituïts per sentiments més positius com pot ser l'amor.
Quines frases no ajuden?
- No n'hi ha per tant.
- Ja en tindràs més.
- Sou joves, ho podeu tornar a intentar.
- Encara no havia nascut.
- Venia malament.
- Millor ara que més endavant.
- La vida continua.
- Encara no havia nascut.
Testimoni de l'Anna
Et sents molt sola, molt invisible. De vegades no s'arriba a compartir perquè quan estàs de molt poc que ni se't nota la panxa... de tota manera, el meu marit, els meus fills... els vaig fer partíceps des del minut zero. I quan els ho vaig dir, que l'Anna hacia mort, ho van entendre. I ho han sanat. Jo trobo que als nens se'ls ha de dir també i parlar obertament. Canalitzar aquesta tristesa.
El paper de l'home ha canviat?
Associacions sobre el dol perinatal:
L'associació Els petits amb llum
L'últim convidat va ser el dramaturg Óscar Ribas, director de l'obra Una gossa en un descampat.
L'obra tracta dos temes tabú, que poden incomodar al públic: els fills i la mort. La resposta del públic va ser aclaparadora: entrades esgotades en 4 representacions, diversos ajuntaments han contactat la companyia per representar-la.
L'obra recull tots els aspectes que es parlen aqui: com el propi sistema arracona l'home, com entre fills i mares no es parla, com una filla pregunta a la mare sobre la pèrdua que va tenir una àvia i la mare no ho sap, perquè no es parlava... es va tancant un cicle, s'ajuda a normalitzar la pèrdua d'un fill.
Es pot prevenir una mort perinatal?
La doctora Martínez explica que sí.
Un dels signes d'alerta relativament "fàcil" de detectar són els moviments fetals. A partir de les 28 setmanes els nadons ja tenen un patró, una força i intensitat que es compleixen bastant. Abans es creia que els nadons dins la panza feien uns 10 moviments cada 2 hores, però s'ha vist que això no és ben bé així.
Avui dia està demostrat que cada bebè té el seu propi patró, no està estandaritzat. Per tant, si una dona nota canvis en els moviments d'aquest patró tant de força dels moviments com d'intensitat d'aquests moviments, la recomanació és que vagi a urgències.
Tenim la idea de "Molestarem.", "Ara què hi anem a fer allà?"...
Moltes dones arriben demanant perdó per venir i no, és un motiu d'urgència. En la majoria dels casos no passarà res, sí, però hi ha uns pocs casos en els quals sí que podem detectar alteracions que poden acabar en part imminent; o bé que fem un seguiment més específic.
Com els psiquiatres i psicòlegs poden acompanyar en el dol perinatal?
com tot procés de dol: amb l'escolta. I, sobretot, no ser incisiiu ni invasius, donar moltes pautes, posqr-se a buscar solucions immediates. tot requereix un temps i, sobretot una sensibilitat.
Durant molts anys, els psiquiatres hem estat el receptacle en situacions de tristesa, desesperança, plors... A mi em sembla un èxit i celebro veure com avui dia tenim professionals d'altres disciplines com els serveis de ginecologia, fundadores d'associacions o directors de teatre que tracten també el dol perinatal. Tot això és una gran ajuda, genera més espais i contextos on parlar, fer-se costat, compartir i exterioritzar tots els sentiments, culpabilitat, dificultats per tornar a la vida real...
Es pot plorar tot el què es vulgui
Sempre cal plorar i expressar, el què passa és que, des del punt de vista "normal", en contextos potser més socials, no se sabia què dir ni quin paper fer. Per exemple, a la feina: doncs t'agafes la baixa i quan tornes, ningú et diu res perquè tampoc sap com comportar-se. Així que la persona transitaba dins un silenci, gairebé no podia expressar el dol.
Ara aquesta visibilitat fa que puguis plorar, expressar, que el teu dol sigui un tema de conversa.
Jo a consulta m'he trobat sovint que, d'entrada, venia la parella però l'home esperava a fora. i- els feia passar als dos, perquè poguessin parlar com a home, com a dona i com a parella, per veure com els ha afectat. I tot això ha costat una llarga trajectòria, encara que ara sembla ràpid.
Simplement escolta i sabràs què fer amb aquella persona que et necessita. El parlar ajuda a curar. Una de les primers coses que es pregunten les famílies quan perden un nadó és, en el cas que tinguin altres fills: I ara, com li diré això?
I sol ser tan fàcil, els petits ho entenen tan bé... resulten els més savis i els qui millor enfronten això perquè no tenen aquest pes moral sobre la mort a sobre. simplement, ho expliques i ho entenen.
A l'Hospital de Mataró ofereixen les capses dels records, les qual els arriben de la mà de voluntàries de La capsa del record i l'Associació a contracor. Es recull el què la famílies vol per crear records:
- Trosset de cordó umbilical amb la pinça
- Un trosset de cabell Les empremtes
- Papallones per penjar a l'habitaició
- Posar un nom
- Fer fotografies
Aconsellem fer fotografies, de vegades això sobta. Però sense les imatges, què ens passa? Que no tenim cap record. Ara estem plens de fotos i vídeos constantment i d'aquest nadç' només tindríem una ecografia. El record s'aniria difuminant i oblidant.
Comentarios
Publicar un comentario