Estrès posttraumàtic

 RÀDIO 

Avui us porto un programa de Ràdio Mataró emès el 24 de maig del 2022 sobre la guerra d'Ucraïna i les conseqüències socials i polítiques. La meva aportació al col·loqui va ser des de la meva especialitat, la psiquiatria. A continuació parlarem de com un aconteixement tan traumàtic com una guerra afecta les persones, tant a les qui la viuen com a les que en són testimonis.




Estrès Posttraumàtic 

Anàlisi de les seqüel·les emocionals davant una guerra

És evident que actualment hi ha més països, a banda dels directament implicats, que tenen interessos geopolítics i estratègics lligats a aquesta guerra, i es veurien afectats si acabés. Al final d'aquesta entrada us comparteixo el programa sencer, on podréu escoltar l'anàlisi complet des de diferents òptiques. A continuació, desenvoluparem els factors que una guerra, la d'Ucraïna en aquest cas, afecten a la salut mental i emocional de les persones.


Pensem en com es va poder sentir la gent d'Ucraïna en llevar-se i trobar les conseqüències de la guerra.

En primer lloc, si esclata una guerra a casa teva, quedes en xoc. Hi ha una incredulitat davant aquest esclat d'aquesta guerra. Un cop es posa en marxa, comenecem a entrar tots en un estrès que es pot transformar en un estrès físic i psíquic més o menys durador, ja que el futur que se't presenta és absolutament incert.

Un factor desencadenant aliè a tu, que no pots controlar, dóna pas a una situació extraordinària i violenta que afecta directament a la teva rutina i vida. L'estrès es produeix com a mínim, es que una mala experiència s'inicia fins un mes posterior a que aquesta acabi. Parlaríem d'estrès posttraumàtic quan aquest estrés es manté i no desapareix. 





Característiques principals de l'estrès posttraumàtic

Quan parlem de l'estrès posttraumàtic, diriem que hi ha un xoc emocional, seguit d'estrès i, si aquest es manté passat un mes de l'aconteixement, ja parlaríem d'estrès postttraumàtic



El trastorn té lloc quan ja ha passat el període natural de recuperació després de l'esdeveniment traumàtic. Com deia, després d'un mes des que ocorregués el fet. La persona continua experimentant malestar a diferents nivells i això té repercusisons en diverses àrees de la seva vida.

Se solen tenir malsons, pensaments o records intrusius i recorrents, on l'esdeveniment es repeteix. De cara al futur, les persones l'imaginen amb una sensació desoladora i totalment incert.


Com es manifesta aquest estrès posttraumàtic?

  • Pensaments invasius constants que no es poden controlar
  • Manifestacions físiques: palpitacions, taquicàrdies, marejos, nàusees...
  • Insomni: incapacitat de conciliar i mantenir el son




Tipus de personalitat de Putin

Abans que res, recordem que Putin no està sol, i que no busquem personalitzar aquestes situacions. Simplement fem un anàlisi Putin és la cara mediàtica i visible d'un règim soviètic obsolet, d'un Kremlin que el sustenta des de fa anys.


Al fer esclatar aquesta guerra, es diu que Putin és un boig, que ha perdut el contacte amb la realitat. De fet, fa anys que es retroalimenta en els seus deliris de grandesa de l'expansió de l'imperialisme rus.

La seva és una personalitat 0 empàtica i dictatorial, típica de manual, on ha arribat a un moment en què es creu la realitat, la que ell ha inventat, pensa i sent. Política i filosofia nacionalista... arribant a ser totalment autoritaris, autòcrates i dictadors.





Actualment ha entrat en una fase paranoïca i obsessiva per mantenir el seu poder, creient que tothom el vol perjudicar. Putin s'ha envoltat, com altres dictadors al llarg de la història han fet, de persones de confiança que només li diuen el què ell vol sentir, enlloc d'aconsellar-lo realment o poder opinar.

Això només provoca que encara visqui més allunyat de la realitat, any rere any, Encara que es tracti d'una persona extremadament intel·ligent, deixa palès que menysprea la vida humana

Ex: la taula de negociació.
Quan es va celebrar la reunió amb el president francès, Macron, ambdós presidents van situar-se amb molts metres de distància entre ells, asseguts cadascun en un extrem de la taula. Això denotava l'interès nul que tenia Putin de parlar i negociar, amb prou feines podrien escoltar-se conversant. 
En canvi, quan va asseure's amb Lukashenko, president de Bielorússia, es va situar al seu costat. Els motius poden ser diversos... per imposar la seva autoritat, per demostrar despreci als interlocutors de fora del seu cercle, per aclarir quines aliances té, cap empatia, superioritat, etc.

Tot això ens porta a concloure que Putin és una personalitat molt perillosa, molt imprevisible, i que realment tots hem d'estar pendents que aquest home pot prendre les decisions que vulgui en qualsevol moment.


A nivell de la salut mental

L'única cosa que Putin no toleraria és perdre. Si no es troba una solució en la que ell senti que ha guanyat, no acabarà aquesta guerra (em refereixo a una guerra interna,  mental, no a nivell militar). Si Putin no sent que ha guanyat, no s'aturarà.


Aqui us comparteixo el programa sencer, on també van participar:

· Tica Font investigadora del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, des de Barcelona.
· Alejandro Kemp,  Fundación Democracia y Desarrollo, Fundación Salvador Allende
· José Enrique de Ayala, General de l'exèrcit espanyol ja retirat i analista de la Fundació Alternatives. 

Conflictes bèl·lics i el síndrome d'estrès posttraumàtic


Comentarios