Ansietat

 RÀDIO 

Benvinguts al 3r podcast en col·laboració amb el programa Salut Exprés, de Ràdio Argentona.



Definim l'ansietat 


És una emoció/reacció normal davant de situacions de la vida: plaents o perilloses; que tots experimentem al llarg de la nostra vida. Ens fa estar en alerta i ens movilitza perquè nosaltres evitm  perills a la vida. Sense ella seríem apàtics i no tindríem motivació.


Existeixen 3 causes que poden desencadenar ansietat perjudicial en una persona:


1.Factors predisponents: lagenètica, una part familiar de transmissió, la bioquimica del cervell, com és la resposta de fugida, lluita (llarga o curta).


2.Factors desencadenants.


3.Comportament après: per exemple, quan es conviu amb un TOC es pot acabar adquirint.


L’ansietat comença als 6 anys i les causes més freqüents solen ser la mort d’un familiar, separació, canvis d’escola o de casa… el tractament que sempre s'inicia és de tipus psicòlogic, quan comences a sentir descontrol a la teva vida. En el cas d'adolescents pot començar als 20 anys, però a la infància ja es pot detectar qui serà ansiós i qui no ho serà.



Pot arribar a deixar de ser normail i tornar-se malaltissa, creant un trastorn?


Si. Quan davant les situacions amenaçants les reaccions són desproporcionades i també detectem components físics (palpitacions, sudoració, tremolors) i a la vegada ens deixa incapcitats per afrontar la situació. Aqui és quan passa de ser una emooció normal a una patològica. Si es manté en el temps passa a ser un trastorn mental.


Per tant, parlem de les següents conseqüències: l'ansietat acaba provocant malestar a la persona que la pateix i aquesta va modificant la seva vida fins a arribar a ser invalidant.






Trastorns més freqüents


Estat d’ansietat: situació adaptativa i normal quan davant d’una situació estressant la persona està en alerta i reacciona.


TAG - Trastorn d’Ansietat Generalitzada: aquest és el tipus de persona patidora que sempre es preocupa per tot, sense gaudir i anticipant tot el què passarà en el pitjor dels escenaris. Podríem dir que 1 vegada al dia durant 6 mesos, es pot dir que té TAG. Patidor, tot endreçat I ordneat… tot el que surti daquesta normalitat desencadena l’ansietat.


TOC - Trastorn Obsessiu Compulsiu: necessites tenir uns pensaments i conductes perquè et baixi el nivell d’ansietat. A nivell de pensaments, és Obsessiu i recurrent. Per estar tranquil adquireixes uns patrons mentals i rituals (neteja, comprovació, simetria, ordre).  Quan pensens mil vegades una cosa t’acabes bloquejant sense poder sortir d’aqui, el què inicialment un fa perquè creu que d’aquesta manera tot li anirà bé, acaba sent invalidant.


Crisi de Pànic: episodi repentí molt intens que s’acompanya de molts simptomes físics esmentats, que dura menys d’una hora però el qui ho pateix ho sent descontrolat. S’arriba a creure que patiràs un infart, que pots morir.


Fòbies específiques: por a una situació determinada com volar, animals, ascensors, fòbia social, agorafòbia, agulles, contagi…


Trastorn per estrès posttraumàtic: després d’una vivència molt forta i negativa per tu, apareixen pors a reviure-ho, pensaments intrusius. La seqüel·la és aquest trastorn ansiós i invalidant, acompanyat d’insomni, malsons, i especialment els pensemaent sintrusiu que t’ho fan reviure.


Hipocondria: persona que té por a patir qualsevol malaltia i exagerar símptomes.



 



Parlem del tractament i de com ajudar des de fora. 


L’estat d’ansietat l’hem de tenir tots, no cal demanar ajuda en aquest punt, ja que és natural. Ara bé, si com hem anat explicant, podem notar que el'ansietat que notem s'està allargant en el temps, les meves recomanacions com a especialista són:


D’entrada, reconèixer que es pateix i demanar ajuda professional. L'ansietat provoca que adquireixis conductes evitatives perquè no et torni a passar, però no per superar-ho. 

Per por a patir l’ansietat, deixes de fer coses. És molt invasiva.








Cal aprendre, amb ajuda, a reduir al mínim aquestes conductes, perquè l'ansietat no t’envaeixi tota la vida i acabis sense poder fer res. Un clar exemple d'aquestes conductes és la pel·lícula del Jack Nicholson Mejor Impossible.



L'alcohol i les drogues no accentuen el trastorn, sinó que el camuflen. Mentre el pacient creu que pot estar desapareixent-li l'ansietat, només està amagant-la temporalment i perjudicant-se, ja que un cop deixi de beure tornarà l'angoixa i frustració en notar que l'ansietat continua.



L'ansietat pot detectar-la un mestre a l’escola, un metge de capçalera… Es detecta ansietat excessiva quan es manté en el temps i deixes de fer coses. L’ansietat manifesta altres problemes que li passen a una persona i són aqusts els que s’han d’explorar.




Davant d’una crisi, què pot fer un mateix o el seu entorn inmediat que l’està veient?


L’ideal seria que la persona ja sabés que ho pateix, perquè tindria mecanismes de pensaments conductius per tranquil·litzar-se.


Si és la primera vegada, cal respiració fonda, arriba més sang als òrgans, tot es posa més a to i pot calmar-se. Anar a urg`ncies per descartar insuficiència respiratòria o infart.



Acabem explicant el pronòstic

Tot dependrà de la gravetat del trastorn, gariebé sempre té un pronòsitc crònic. Com que hi ha factors que el mantenen, si és un cas greu caldrà que es tracti per sempre.
Amb una personalitat ansiosa, hi haurà periodes que es controlarà i d’altres que ho portarà. Aquest perfil de persona necessita una rutina i tranquil·litat. El què aporta tranquil·litat és sentir control de tot el què passa al seu voltant.

· Inhibidors receptors de la recaptació de la serotonina


· Antidrpressius amb efecte ansiolític: ja que són antiobsessius, però fan efecte passats els primers 15 dies.


· Ansiolítics: poden acompanyar els antidepressius durant aquests primers 15 dies, un cop fan efecte els antidepressius, es retiren els ansiolítics.

Per evitar insomni hi ha Diazepam, com a eina inicial per poder fer front davant d’una crisis. El pacient arriba a consulta molt insegur, amb sensació de desscontrol i amb moltes pors, i sol ser molt necessari administrar aquest medicament. 


Sempre amb la supervisió i seguiment per prt d'un metge psiquiatra.


Actualment es treballa diferents tècniques: terapia congnitivo conductual, respiració, teràpies de relaxació, Mindfulness (focalitzar al present un sol tema per ajudar a treballar poc a poc i individualment), ioga, tècnica EMDR... però el tractament psicològic és importantíssim. Cal prendre consciència que la persona té un problema que es pot repetir i ha de tenir eines personals i psicològiques per afrontar-lo si torna a passar.


Podeu escoltar la xerrada sencera a través d'aquest enllaç:


Podcast sobre l'Ansietat








Comentarios