Violència de Gènere

 RÀDIO 

El segon podcast en col·laboració amb Ràdio Argentona i el seu programa Salut Exprés, enfocat aquest cop a la informació i divulgació de la violència de gènere.




Els antecedents del model patern del l'home estructuren la seva futura personalitat. Es homes maltractadors han patit violència per part dels pares i, les mares, que possiblement també patien mals tractes, no els van defensar. Això genera una molt baixa autoestima i inseguretat emocional que, al créixer, aquests homes interioritzen aquest patró de funcionament on ells se senten segurs (ja que no en coneixen cap altre). 

En els dos últims anys resulta alarmant que, especialment a l'adolescència, hi està havent un augment de conductes inapropiades en les parelles emocionals de joves. Hi ha controls establerts cap a les noies a diferents nivells: converses telefòniques, contrassenyes dels mòbils i xarxes socials, vestuari, amistats, plans... Elles, potser per conservar una parella o seguir agradant a un noi, accepten aquestes condicions. Observem doncs, que hi ha un retrocés del feminisme dels anys 60'. Tot i no tractar-se de totes les parelles sentimentals, recordem que la definició de violència de gènere és una manifestació de poder de l'home capsobre la dona per mantenir contols, submissió i subodrinació per poder controlar la dona. 



Quan parlem de violencia de gènere, de què parlem? La violència de gènere és aquella que produeix un home a una dona en el context que hi ha o hi havia una relació emocional-sentimental. La dona perd la capacitat de decisió davant fets que ni tan sols ha provocat ella. 

La violència de gènere és una forma de tracte, abús,  dominació i control que perdura i es repeteix en el temps executant-se de forma sistemàtica. Un crit és falta de control d'impulsos, la violencia entra dins d'una estrategia de funcionament psicològic del maltractador; un procés llarg i conductiu que va repetint patrons. 

Sempre hi ha un objectiu: control i dominació. El matlractador utilitza una sèrie de tècniques o funcionaments per aconseguir que l'altra peronsa se senti completament anul·lada, dependent i insegura. Les diferents manifestacions de violència de gènere són aquestes:

PSICOLÒGICA: desprestigi, fer sentir inferior, no valer, manipular, insults, humiliacions.

FÍSICA: per aconseguir submissió i subordinació. 

ECONÒMIC: en el cas d'haver-hi ingressos per part de la dona, contolar els diners.

SEXUAL: acte sexual sempre que l'home vulgui i de la manera que vulgui. Situació de dominància, no amor.

SOCIAL: aïllament i maltracte psicològic en públic i davant el grup d'amics

MORAL: pensaments de la dona desprestigiats

VICÀRIA: comença en psicològica, fins que degenera en vicària, quan s'amenaça la dona amb els fills. Allunyar-los o maltractar-los.



El perfil del maltractador

Quins són els seus motius? Plaer? Amor? Odi? Com detectem i allunyem una persona així de la nostra vida?Una persona capaç d'exercir violencia sobre una altra, ho és en tots els aspectes de la seva vida? 

Un maltractador comparteix algun tret amb la psicopatia, però cal dir que ser un maltractador és un problema psicològic. El maltractador no sorgeix, neix amb una forma d'actuar perquè hi ha una personalitat psicològica darrera. Aquests trets poden desenvolupar-se o no amb el creixement. Justament, quan es desenvolupen, és perquè passen per una infància similar a la d'una persona psicòpata.



Trets de la personalitat del maltractador:

· INTOLERANTS: no respecten opinions, tenen molts prejudicis.

· SEDUCTORS: no podrien enamorar ni aconseguir relacions. Sedueixen i són encantadors als inicis, el què porta a confusió quan es van traspassant petites línies vermelles. 

· AUTORITARIS I PSICOLÒGICAMENT RÍGIDSLa seducció acompanyada de petites agressions que justifiquen contínuament. Quan.veuen que la víctima es vol rebelar, tornen a seduir-la encara més. Sense adonar-se'n, la dona va acceptant línies vermelles i queden atrapades, normalitzant la manera de fer de l'home.

· NO EMPATITZEN AMB EL DOLOR: és el punt en comú amb la persona psicòpata. Manifestar sentiments ho consideren una debilitat.

· XANTATGISTES: manipulació emocional i crítica constant a l'altre, gaudint creant situacions viollentes.

· NO FAN AUTOCRÍTICA: pensen que només hi ha una veritat, la seva. Per molt que l'latra peronsa vulgui modificar alguna cosa, és impossible.

· CANVIS D'HUMOR SOBTATS: les dones maltractades manifsten sempre que no veuen a venir el  comportament dels homes. Reaccions inesperades que encara produeixen més submisió i confusió a les dones... d'alguna manera, la culpa acab repercutint sempre a la dona. 

· NARCISSISTES: creu que tot ho fa bé, molt manipulador, tot el seu guió va a favor propi, mentint i fent-se la víctima.


Com arriba a matar un maltractador?

Portant al màxim els seus trets psicològics. Són un cultiu que desemboca al desig de a matar a la dona, perquè hi ha una ferida narcissista incurable. Els resulta intolerable que la seva dona, inferior i insignificant, s'atreveixin a desafiar-los, denunciar-los o abandonar-los



Un maltractador es pot curar?

Generalment, no. Com que habitualment no veuen que tenen un problema, pensen que tenen la raó i l'equivocada és la dona, per tant, què han de modificar? Només s'aconsegueixen dur a terme reprogramacions emocionals un cop ja han comès les agressions. Alguns tractaments dins les penitenciaries poden donar fruits, ja que fora de les presons, els maltractadors no intenten curar-se per voluntat pròpia. Com hem explicat, són incapaços de veure cap problema en la seva conducta.


Què s'aconsella a una dona que detecta situacions violentes amb la seva parella?

Tant si hi ha violència física manifesta com si no, el primer és explicar-ho a algun familiar sense vergonya ni pensar que s'ho mereix, que ho ha provocat ella. Si no hi ha suport, i s'acusa i culpa. ala víctima, cal medita-ho i explicar-ho fora. Sense suport familiar que pugui protegir la dona i els fills, cal anar a denunciar a la policia, però estàs desprotegida. 

A cada municipi hi ha oficines d'atenció a la dona que poden oferir ajuda social i professional.



Si bé avui dia la dona té molts més recursos, encara queda tot massa estancat dins l'àmbit familiar, sent un procés molt llarg. Des del primer insult fins l'acció d'agressió transcórre molt temps, per això és tan important no tolerar cap mal comportament, i la seva detecció precoç.


Quan truquis, no tinguis por, això serà l'inici del fi.

900 900 120 - telèfon d'atenció a la víctima

016 - informació permanent


Podeu escoltar la xerrada sencera a través de l'enllaç.

Podcast Violència de Gènere


Comentarios